KÖLCSÖNÖZHETŐ KIÁLLÍTÁSOK

Simándy József 100

Simándy a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja volt, gyönyörű orgánuma, színpadi játéka, az 1945 utáni diktatórikus politikai környezetben tanúsított magyarsága a magyarországi és a határokon túl élők számára is erőt és bátorítást adott a nehéz időkben.

Bővebben

Színésznők kalapban

A kiállítás nyolcvan ismert színésznő közel száz képét tartalmazza természetesen kalapban, fejdíszben. Többek között Fedák Sári, Honthy Hanna, Karády Katalin, Medgyaszay Vilma, Rökk Marika, Titkos Ilona és Tolnay Klári fotóival találkozhatnak az érdeklődők.

Bővebben

Fenn az ernyő...

Napernyők, esernyők, színésznők

Az ernyő, e rafináltan praktikus tárgy nemcsak divattörténeti jelentést hordoz, de fontos színházi kellék is, hiszen a képeken szereplő színésznők legkevésbé a napfény vagy az eső ellen vették magukhoz.

Bővebben

Országomat egy ló(erő)ért

Színészek és járműveik

Színészek és színésznők ezúttal nem színpadon pózolnak. Szekéren döcögnek, biciklivel karikáznak, sítalpon siklanak, hajón úsznak, légballonnal emelkednek, repülőn szárnyalnak – de mégis egy szép autóval a legelragadóbbak!

Bővebben

Barátaink a színészek

Színészeink gyakran mutatkoznak kedvenc állataikkal. Fotókiállításunkat e szeretett élőlények ihlették. Összefogtak egy vidám tablón, hogy bemutassák a legkedvesebb színészeiket, gazdáikat – hű társaikat.

Bővebben

Kálmán Béla színházi fényképei

Válogatás az 1921-ben született és 1956 után Bostonban letelepedett fotóművész 1940-es évek végén, 1950-es évek elején készített színházi felvételeiből.

Bővebben

Mindenhol jelen

Wellesz Ella (1910–1997) színházi felvételei

Wellesz Ella a magyar színházi fényképezés kikerülhetetlen alakja. Életműve, amely döntően színházi tárgyú felvételekből áll, színháztörténeti kuriózum. Wellesz Ella „mindenhol ott volt”.

Bővebben

Csillagképek

Inkey Tibor fotóművész (1908–1998) sztárfotói

Válogatás Inkey Tibor akadémikusan letisztult iskolateremtő, műtermi sztárfotóiból az 1930-as évektől az 1970-es évekig.

Bővebben

Volt egyszer egy színház

Korniss Péter fotói a 25. Színházról (1970–1978)

A 25. Színház a mai értelemben vett alternatív színházak ,,őse”. Élt nyolc évet. 1970-ben Gyurkó László író, Szigeti Károly koreográfus és Berek Kati színésznő hozta létre, 1978-ban pedig beolvadt a Népszínház elnevezésű konglomerátumba.

Bővebben

Állj meg, pillanat!

Domonkos Sándor fotografikus emlékei az 1960-as, 1970-es évekből

Domonkos Sándor (1940. május 30. – ), a szegedi születésű fotográfus pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek lett állandó fotósa.

Bővebben

Domján Edit arcai

Domján Edit (1932–1972) rövid színészi pályája során, 1954-től 1972-ig közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió és tv szerepet játszott el.

Bővebben

„…egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam.”

Fotókiállítás Sztankay István színházi szerepeiből

Sztankay István szerepeinek sokszínűségét vitathatatlan drámai erejének és humorának köszönhette, melynek egyedisége kincs volt, a biztos siker záloga.

Bővebben

Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

Az első magyar tábori színház 1917. április 3-án Lembergben mutatkozott be. A társaság nehéz körülmények között játszott, fűtetlen faszínház vagy földalatti fedezékszínház és jéghideg öltöző várta a színészeket.
Bőségesen kárpótolta azonban őket a lelkes fogadtatás.

Bővebben