Pályázati felhívás amatőr bábtervezőknek tárgybábok megtervezésére és elkészítésére

A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet amatőr bábtervezők részére Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményéhez kapcsolódó tárgybábok megtervezésére és elkészítésére a Petőfi Sándor emlékév keretében 2022 őszén induló János vitéz (h)arcai című utazó múzeumpedagógiai foglalkozáshoz. A nyertes pályaművek az előbbi kezdeményezés részeként bejárják az országot.
 
 
INFORMÁCIÓK A JÁNOS VITÉZ (H)ARCAI CÍMŰ PROGRAMRÓL
 
A kezdeményezés középpontjában Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye áll. A cél olyan utazó múzeumpedagógiai foglalkozások létrehozása, amelyek izgalmas formai és vizuális megoldásokat használva közelebb tudják hozni az általános iskolásokhoz Petőfi Sándor klasszikusát. A szándék, hogy olyan gyerekekhez is eljusson a bábjáték öröme, akiknek korábban nem volt lehetőségük a báb műfajával megismerkedni.
 
A több modulból álló program második témája a 11-12 éveseket megszólítva épít a szereplők és a cselekmény ismeretére. Ebben a foglalkozásban a tárgyanimáció segítségével a műben fellelhető konfliktusokkal foglalkoznak a gyermekek. A múzeumpedagógiai játéktér a látványtervezővel együttműködésben úgy kerül kialakításra, hogy abban megjelenhessenek a jelen pályázat tárgyát képező tárgybábok.
 
 
TÁJÉKOZTATÁS A VÁRT PÁLYÁZATI ANYAGOKRÓL
 
Hétköznapi használati tárgyakból készült bábokat keresünk. Pályázni legalább három bábfigura tervével lehet. A bábfigurák kapcsán elvárásunk, hogy egy-egy jellegzetességük révén emlékeztessenek Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményének egy adott szereplőjére. A különböző karakterekről készülő bábokhoz felhasznált tárgyak vagy anyagukban (pl.: fémek, papírok, textilek vagy műanyagok) vagy funkciójukban (pl. étkészletek, lábbelik, szerszámok vagy írószerek stb.) kapcsolódjanak egymáshoz.
 
A tárgybáboknál fontos szempont, hogy gyerekeknek készülnek és az utazó múzeumpedagógiai foglalkozás során kerülnek felhasználására, ezért strapabírónak kell lenniük.
A tárgybábok maximális mérete: 35x35x35 cm
 
 
PÁLYÁZATI FELTÉTELEK
 
A pályázó olyan amatőr bábtervező lehet, akinek bábtervező, látványtervező vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen.
 
Pályázni az alábbiak benyújtásával lehet:
  • • 3 különböző szereplőről készült bábterv pdf-ben összefűzve (tárgybábonként 3 különböző nézet, 1 db méretezett kivitelezési terv és az elkészült bábról több oldalról készült fénykép);
  • • a három elkészített tárgybáb;
  • • kitöltött és aláírt jelentkezési lap. A jelentkezési lap letölthető INNEN!
 
JELENTKEZÉSI HATÁRIDÓ
 
2022. július 15. 15.00 óráig való beérkezéssel postai úton vagy személyesen az OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtárába (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.), egyidejűleg a dokumentáció elektronikus úton való megküldésével a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címekre.
 
A tárgybábok leadására megfelelő védőcsomagolással ellátva hétköznap 9.00 és 15.00 óra között van lehetőség a fenti címen, a Bábtárban Lovas Lillánál.
 
 
A PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSÁNAK MENETE
 
Elbírálási határidő: 2022. augusztus 5.
 
Minden pályázó írásbeli értesítést kap az eredményről. A pályázat során három nyertes kerül kihirdetésre. A benyújtott pályázatok elbírálását egy háromtagú szakmai zsűri végzi, melynek elnöke Hoffer Károly báb- és látványtervező, bábszínész és rendező, a Budapest Bábszínház munkatársa.
 
A nem nyertes pályázók beadott terve és tárgybábja a pályázat lezárultát követően, 2022. szeptember 30. napjáig átvehető az alábbi címen és időszakban: OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet NKft. Bábtára (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) hétköznap 9.00 - 15.00 óra között.
 
 
DÍJAZÁS:
 
A pályázat lezárultával a nyertesekkel a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázati célok megvalósítására szerződést köt.
 
1. helyezett: bruttó 150.000 Ft
2. helyezett: bruttó 120.000 Ft
3. helyezett: bruttó 100.000 Ft
 
 
Pályázattal kapcsolatos információkat az alábbi elérhetőségen kérhetnek: