Hírek, események

2020.11.15

A jelenlegi vírushelyzet és a korlátozó intézkedések miatt a „Köszönjük, Magyarország!” pályázói és a befogadó helyszínek kreatív megoldásokat találtak ki az események lebonyolítására. A modern technikának köszönhetően sokan élnek az online formában történő teljesítéssel, legyen szó rendhagyó irodalomóráról vagy éppen könnyűzenei koncertről.

Fecske Csaba, költő az otthonából tart rendhagyó irodalomórát az iskolások számára

 

  A Koszika & The Hotshots zenekar online stúdiókoncertje

2020.11.05

A hűvösebb őszi idő sem akadály a „Köszönjük, Magyarország!” pályázói számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a jó hangulatú, szabadtéri koncertek számos helyszínen.
Az előadók sokszínű programokkal örvendeztettek meg kicsiket és nagyokat egyaránt: improvizatív, nagyzenekaros könnyűzenei koncerttel, bensőséges hangulatú akusztikus formációval vagy éppen vidám mesejátékkal a városi főtéren.

A Random Trip könnyűzenei koncertje a Normafa Síház meghívásában

 

Kollányi Zsuzsi és Németh Zsolt akusztikus duója Halásztelken

 

Az Apnoé Zenekar „Kincskereső Kisködmön Mesés Zenejátéka” Mosonmagyaróváron.

2020.10.25

A 1956-os forradalomról is megemlékeztek művészeink a program keretében. Több fővárosi és vidéki helyszínen tartottak előadást, önálló estet, szavaltak és daloltak a Nemzeti Színház pályázói a neves évforduló tiszteletére.

Sipos Judit színművésznő az ’56-os megemlékezésen Fóton

 

Török Tamás színművész a zirci városi ünnepségen

 

  

Tornyi Ildikó színművésznő „Emlékek az ’56-os forradalomról” című önálló estjét tartotta meg Szentpéterszegen

.

2020.09.14.

A „Köszönjük, Magyarország!” pályázat egyik különlegessége a rendhagyó irodalomóra, amely célja, hogy a gyermekek játszva tanuljanak, alkossanak a zenés, interaktív, kreatív foglalkozásokon keresztül.
A nyár folyamán Berényi-Nagy Péter, író három alkalommal is megörvendeztette gyermekközönségét speciális író-olvasó találkozójával, olyan békés megyei településeken, Okányban, Zsadányban és Mezőgyánban, ahol a gyerekek csak ritkán jutnának el ilyen különleges eseményre.
Az órákon lehetőség nyílt arra, hogy a gyerekek egy komplex élménnyel gazdagodhassanak, bízva abban, hogy ezáltal közelebb kerülnek az irodalom, a zene és a képzőművészet világához.


2020.09.10.

Különleges hangulatú estével kedveskedett közönségének a Győri Balett Stúdiója szeptember 7-én.
 A „Köszönjük, Magyarország!” több nyertes pályázója is bemutathatta előadását a kortárs tánc kategóriában. Az izgalmas produkciókról bővebb beszámoló olvasható az alábbi cikkben:
https://www.kisalfold.hu/kultura/helyi-kultura/egyedulallo-est-a-gyori-balett-studiojaban-10227479/?fbclid=IwAR2zx-xnS8mb95N9P8C9CiI22Sw4QSxlHiY4fTrJ4JTZM-vYsvazQCqbnj4

                                                    Góbi Rita, a Nemzeti Táncszínház művésze Perdül c. táncelőadása közben    Fotó: Benkő Mariann

2020.08.27

Interaktív előadássorozat Mohácson a „Köszönjük, Magyarország!” program támogatásával.

Bernáth Éva énekművész számára nem ismeretlen a fiatal tehetségek felkarolása. A Schneider Lajos Alapfokú
Művészeti Iskolában tartott három napos zenei tábor tematikus foglalkozásairól a Papageno művészeti magazin
is beszámolt. Az írás az alábbi linkről érhető el:
https://papageno.hu/promocio/2020/08/interaktiv-eloadassorozat-bernath-eva-enekmuvesszel/

2020.08.15

A Budapest Music Club jazz zenei kategóriájának képviselői egész nyáron remek hangulatú koncertekkel örvendeztetik meg
a közönséget. Szabadtéri előadásaikkal visszahozzák a nyári fesztivál hangulatot, beltéri rendezvényeikkel pedig a klub
koncertek varázslatát.

 

2020.08.05

A néptánc és a kortárstánc művészei remek előadásokat biztosítanak és sok interaktív programmal mozgatják meg
a táncolni vágyó közönséget szerte az országban. A jó hangulat garantált!

 

2020.08.02

A Romano Drom zenekar a Tisza-tavi fesztiválon adott csodás koncertet augusztus 1-jén.2020.07.30

Számos komolyzenei és cigányzenei produkció színesítette az idősotthonok lakóinak életét a bezártság idején.
Az alábbi köszönőlevél egy érdi idősotthonból érkezett:

„Nagy örömmel hallgatták a lakóink és dolgozóink a koncertet, ami nem mindennapi előadás volt.
Lakóink, sajnos már nem tudnak  koncertre járni, (életkoruk és  betegségeik akadályoztatása miatt) különösen hálásak a lehetőségért, amit itt az Otthonban kaphattak.
Az aulánk átalakult erre az alkalomra koncertteremmé a cselló hangja pedig megtöltötte a teret és a lelkeket is. Öröm könnyek potyogtak, hálás szívvel mondtak köszönetet Nagy Marietta csellóművész asszonynak.”

Intézetvezető főnővér, Érd

 

2020.07.28

Madárrajjal repülhetünk július 31-én Egerben a Flock Project látványos produkciójával.

2020.06.19

A nyár során számos gyermektábor és mesekoncert színesítette a palettát.  A táborokban remek hangulatú, kreatív foglalkozásokat és sok-sok zenei élményt biztosítottak művészeink a legkisebbek számára.

2020.07.04

Megkezdték a teljesítést a komolyzenei kategória művészei is.

2020.07.01

A„Köszönjük, Magyarország!” pályázat művészei rendkívül változatos előadásokkal kezdték meg a programsorozatot számos vidéki helyszínen.

2020.06.19

Elérhető a támogatott produkciók adatbázisa.

A regisztrált befogadó intézmények számára már elérhetőek a támogatott produkciók. Kérjük, figyeljék a regisztrációban megadott email címre érkező értesítést a hozzáférésről, illetve a folyamatra vonatkozó leírásáról. Az adatbázis a szerződéskötések ütemében folyamatosan frissül, ezért érdemes többször is visszalátogatni az oldalra a megadott linken keresztül.

2020.06.08

Az A38 kuratóriuma munka közben.

  A képen (balról jobbra) Póka
Egon, Bognár Attila, Little G Weevil és Bali Dávid láthatóak.

2020. május 27.

Kuratóriumi ülések keretében bírálják el a pályázatokat

A „Köszönjük, Magyarország!” program keretében beérkezett pályázatok elbírálásával az EMMI a kultúrstratégiai intézményeket bízta meg. A felhívásra a meghirdetett kategóriákban összesen 4297 pályázati anyag érkezett:

Kuratóriumi ülés a Nemzeti Táncszínházban
Fotó: Homoki László

 

·         a Nemzeti Színház független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek kategóriában 419,

·         a Hagyományok Háza népzenei, néptánc és cigányzenei művészek kategóriában 780,

·         a Nemzeti Táncszínház kortárs táncművészet kategóriában 191,

·         a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ artisták, utazó cirkusz és független cirkuszi társulat kategóriában 145,

·         a Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenei alkotók, írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők kategóriában 1860,

·         a Filharmónia Magyarország Kft. komolyzenei alkotók kategóriában 372,

·         és a Budapest Music Center jazz művészek kategóriában 530 beérkezett pályamű értékelését kezdte meg.

A pályázatokat az intézmények által összehívott kuratóriumi üléseken vitatják meg.  

Az elbírálást követően a támogatott előadó-művészeti produkciók listáját a program koordinációs tevékenységét ellátó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján (www.oszmi.hu) teszi elérhetővé a produkciók iránt érdeklődő helyszíneknek és intézményeknek.

Kuratóriumi ülés a Nemzeti Táncszínházban

 

Döntés született a Köszönjük, Magyarország! pályázat cirkuszművészeti kategóriáiban

Összeült a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért kuratórium, értékelték a Köszönjük, Magyarország! program cirkuszművészeti pályázatait. Az 5 fős kuratórium tagjai, Graeser József, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakmai vezetője, Török Ferenc, a Baross Imre Artistaképző Intézet oktatási szakembere, Donnert Károlyné, Picard Attiláné és ifj. Nereus Lajos artisaművészek közel összesen 145 cirkuszművészeti pályázatot értékeltek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 milliárd forintos kerettel támogatja a független előadó-művészeket: színészeket, színházi dolgozókat, bábszínészeket, népzenészeket, néptáncosokat, cigányzenészeket, kortárs táncművészeket, könnyű- és komolyzenészeket, jazz zenészeket és artistaművészeket. A járvány elleni védekezés miatt jelenleg nem lehetséges rendezvényeket, előadásokat, koncerteket tartani, a független előadóművészek így több hónapnyi fellépti díjtól esnek el.

A Köszönjük, Magyarország! pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a pandémiás időszakban támogatásban részesüljenek a szabadúszó művészek, akik a járványhelyzet elmúlása után a támogatásért cserébe fellépéseket, előadások megtartását vállalják. A művészeti ágak pályázatait egy-egy nemzetstratégia intézmény fogadta és bírálta el, az artistaművészekét a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.

A tanácskozás végén a pályázatok közel 80%-át ítélték támogatásra alkalmasnak. A döntés során figyelembe vették azt is, mely artista zsánerszámok adhatók elő cirkuszon kívül is, esetlegesen egy-egy rendezvényen.

Az elnyert támogatási összegek arányában az artistaművészek meghatározott számú fellépést, a cirkuszi társulatok előadások megtartását vállalják.

Forrás: https://fnc.hu/hirek/dontes-szuletett-a-koszonjuk-magyarorszag-palyazat-cirkuszmuveszeti-kategoriaiban/?fbclid=IwAR3RDp6ajElVpPMoPJ9G5e_ohCpfMtWdheOY8f0wDhEm1gc_STYsgheJN0c

 

 

Kedves Érdeklődők!

A „Köszönjük, Magyarország!” című program pályázati szakasza 2020. május 18-án lezárult.

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a felhívásra minden előadóművészeti műfajban várakozásainkat felülmúló számban érkeztek pályázatok. Ezek feldolgozását és értékelését megkezdtük.

A pályázatok bírálati szakaszát követően a nyertesek listáját és a programmal kapcsolatos aktuális információkat a Petőfi irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján tesszük közzé.  

A program keretében támogatott előadóművészeti produkciók listáját előzetes regisztrációt követően az érdeklődő befogadó helyszínek és intézmények rendelkezésére bocsátjuk. A szolgáltató és információs felület kialakítása folyamatban van.   

Kövessék híreinket a www.oszmi.hu oldalon, további kérdéseiket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várjuk.