80 éve született Kapás Dezső

FIGYELEM!

A program a 2020. november 11-től hatályba lépő járványügyi intézkedések miatt ELMARAD!

 

Koncz Zsuzsa felvétele
 
Kapás Dezső (1940. okt. 24.- 1993. jún. 15.) rendező, író, színészpedagógus. 1963-ban végezte el a rendező szakot a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Ruszt József, Sándor János és Sík Ferenc osztálytársaként.
 
Pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, majd 1964-1990 között a Vígszínház rendezője volt. Ehhez a színházhoz kötődnek legfontosabb rendezései: A vörös postakocsi, A Karamazov testvérek, Bűn és bűnhődés, Kakukkfészek, A 22-es csapdája, Equus, Amadeus, Tangó.
 
1990-1991 között a Veszprémi Petőfi Színházban főrendezőként dolgozott. A főiskolán 1970-ben kezdett tanítani. Több színészgeneráció tagjait indította el a színi pályán. A Horvai-Kapás-osztályba járni rangot jelentett.
 
Nem csak rendezett, dramaturgiai munkát is végzett. Legendás előadásokat jegyzett nem csak rendezőként, de szerzőként, átdolgozóként is.
 
Ideálja a színészközpontú színház volt, melyről így vallott: „Én tudom, a színház nem szelíd intézmény. A színpad izzadtságszagú, piszkos hely, mint minden olyan világ, amelyben emberek dolgoznak és küzdenek. Ráadásul: a színházban emberek életének ábrázolásával foglalkoznak. Számomra ez a leglényegesebb benne. Bármilyen stílusú a darab, bárhogy stilizál az előadás, a színpad nem élhet az emberábrázolás nélkül. Nem vagyok pesszimista, hiszek abban, ami a színházat mindig is élteti: az élő színészben, akit nem lehet féldilettáns rendezői bábszínházba betörni.”
 
 Egykori tanítványaival emlékezünk rá.
 
VENDÉGEINK: Hegedűs D. Géza és Rátóti Zoltán színművészek
 
 
IDŐPONT: 2020. november 11. 16 óra
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
JEGYÁR: 1000 Ft
 
 
(Amennyiben nem tud eljönni az eseményre, kérjük jelezze a fentebb megadott elérhetőségek egyikén!)
Kérjük, viseljenek maszkot és ügyeljenek a távolságtartási szabályok betartására!