KUTATÁS

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) feladatköreit tekintve két fő egységből áll. Egyrészt egy országos gyűjtőkörű múzeum, melynek kiállítótere a Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint tudományos és információs intézet is egyben.
Az OSZMI gyűjteményeinek feladata a magyar színházi kultúra, illetve a színháztörténettel foglakozó szakemberek tudományos tevékenységének támogatása, a magyar színházi élet eseményeinek történeti dokumentálása. Feladata az írásos-, képi-, tárgyi- és audiovizuális formában fellelhető emlékeinek megőrzése, rendszerezése és közzététele.
 
A történeti (muzeális) gyűjtemények földrajzilag behatárolható gyűjtőterülete a mindenkori történelmi Magyarország, időbeli határai a 17. század elejétől napjainkig terjednek. Annak ellenére, hogy elsősorban hungarika gyűjtőkörű intézmény vagyunk, a prózai és zenés színházi produkciókat gyűjtő videotárban, cikkarchívumban, táncarchívumban és a bábtárban szép számmal akadnak külföldi előadások felvételei, dokumentum forrásai.
Az OSZMI 2003-óta rendelkezik Audiovizuális Archívummal, mely azzal a céllal jött létre, hogy begyűjtse, gyarapítsa, digitalizálja és archiválja a magyar színházi előadások felvételeit. Az archívumban időpont foglalást követően lehetőség van a színházi felvételek megtekintésére.
Az OSZMI Nemzetközi Kapcsolatok osztálya a hazai és külföldi szervezetekkel és intézményekkel, elsősorban színházi múzeumokkal és kulturális intézetekkel működik együtt. Szakmai segítséget nyújt a határon túli magyar színházaknak.
 
A Könyvtár és Cikkarchívum nyilvános szakkönyvtár, regisztrációt követően látogatható! 
Az OSZMI muzeális gyűjteményei a kutatószolgálat nyitvatartási idejében, kutatási engedély birtokában kutathatók! 

Kutatási kérelem letölthető innen…

Kutatási szabályzat letölthető innen…

 

 

GYÜJTEMÉNYEK NYITVATARTÁSA ÉS ELÉRHETŐSÉGE:

Audiovizuális Archívum

Bábtár

Emléktár

Fotótár

Képzőművészeti Gyűjtemény

Kézirattár

Könyvtár és Cikkarchívum

Szcenikai Gyűjtemény

Színházi adattár

Színlap- és Kisnyomtatványtár

Táncarchívum

Topográfiai Gyűjtemény

 

 
 
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
1013 Budapest, Krisztina krt. 57.
Tel.: 06-1-375-1184, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.