KÖLCSÖNÖZHETŐ KIÁLLÍTÁSOK

 

40 év ördögszekéren

Ilovszky Béla színházi fotográfus kiállítása

Ilovszky Béla ma is rendkívül aktív színházi fotós, aki több évtizede örökíti meg színházaink előadásait és művészeit határainkon belül és azon túl is. A tárlat a művész negyven éves munkájának keresztmetszete, amely 2017-ben volt először látható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.

 

Bővebben

Simándy József 100

Simándy a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja volt, gyönyörű orgánuma, színpadi játéka, az 1945 utáni diktatórikus politikai környezetben tanúsított magyarsága a magyarországi és a határokon túl élők számára is erőt és bátorítást adott a nehéz időkben.

 

Bővebben

 

 

Színésznők kalapban

A kiállítás nyolcvan ismert színésznő közel száz képét tartalmazza természetesen kalapban, fejdíszben. Többek között Fedák Sári, Honthy Hanna, Karády Katalin, Medgyaszay Vilma, Rökk Marika, Titkos Ilona és Tolnay Klári fotóival találkozhatnak az érdeklődők.

 

Bővebben

 

 

Fenn az ernyő...

Napernyők, esernyők, színésznők

Az ernyő, e rafináltan praktikus tárgy nemcsak divattörténeti jelentést hordoz, de fontos színházi kellék is, hiszen a képeken szereplő színésznők legkevésbé a napfény vagy az eső ellen vették magukhoz.

 

Bővebben

 

Országomat egy ló(erő)ért

Színészek és járműveik

Színészek és színésznők ezúttal nem színpadon pózolnak. Szekéren döcögnek, biciklivel karikáznak, sítalpon siklanak, hajón úsznak, légballonnal emelkednek, repülőn szárnyalnak – de mégis egy szép autóval a legelragadóbbak! 

 

Bővebben

 

Barátaink a színészek

Színészeink gyakran mutatkoznak kedvenc állataikkal. Fotókiállításunkat e szeretett élőlények ihlették. Összefogtak egy vidám tablón, hogy bemutassák a legkedvesebb színészeiket, gazdáikat – hű társaikat.

 

Bővebben

 

Retusált sztárok

Válogatás Inkey Tibor, Kálmán Béla és Wellesz Ella színházi fényképeiből

Sikk volt a színházi világ igazi sztárkép-fotográfusának, Inkey Tibor műtermében fényképezkedni az 1940-es években. A korszak minden jelentős művészéről készített fotót. Wellesz Ella, a magyar színházi fényképészet legalázatosabb szolgálója, nemcsak a színpadon megrendezett „nagyjeleneteket” exponálta, de mindent, ami a színházban a színészek körül történt. Kálmán Béla önálló műtermét 1945 tavaszán nyitotta meg a Deák téri Anker palota felső emeletén. Színházi előadásokat és portrékat egyaránt fényképezett.
 

Bővebben

 

Volt egyszer egy színház

Korniss Péter fotói a 25. Színházról (1970–1978)

A 25. Színház a mai értelemben vett alternatív színházak ,,őse”. Élt nyolc évet. 1970-ben Gyurkó László író, Szigeti Károly koreográfus és Berek Kati színésznő hozta létre, 1978-ban pedig beolvadt a Népszínház elnevezésű konglomerátumba. 

 

Bővebben

 

 

Állj meg, pillanat!

Domonkos Sándor fotografikus emlékei az 1960-as, 1970-es évekből

Domonkos Sándor (1940. május 30. – ), a szegedi születésű fotográfus pályáját a MAFILM segédoperatőreként kezdte, később Fábri Zoltán filmjeinek lett állandó fotósa.

 

Bővebben

 

 

Domján Edit arcai

Domján Edit (1932–1972) rövid színészi pályája során, 1954-től 1972-ig közel nyolcvan színházi szerepet, tíz filmszerepet és számtalan rádió és tv szerepet játszott el. 

 

Bővebben

 

 

„…egy nagy, ismeretlen Úrnak vendége voltam.”

Fotókiállítás Sztankay István színházi szerepeiből

Sztankay István szerepeinek sokszínűségét vitathatatlan drámai erejének és humorának köszönhette, melynek egyedisége kincs volt, a biztos siker záloga.

 

Bővebben

 

 

 

Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

Az első magyar tábori színház 1917. április 3-án Lembergben mutatkozott be. A társaság nehéz körülmények között játszott, fűtetlen faszínház vagy földalatti fedezékszínház és jéghideg öltöző várta a színészeket.
Bőségesen kárpótolta azonban őket a lelkes fogadtatás.

 

Bővebben