AUDIOVIZUÁLIS ARCHÍVUM

A tár több mint 6.400 felvételt tart nyilván. Elsősorban a színházi előadások felvételét gyűjti, ezen kívül portré- és dokumentumfilmeket, operákat, illetve drámák, operák híres filmfeldolgozásait. A gyűjtemény számos külföldi előadást is tartalmaz. 

A hangtár őrzi a színpadi produkciókról készített hangfelvételeket, verseket, dalokat megörökítő hanglemezeket és magnószalagokat, valamint kortárs magyar színházi alkotókkal készített interjúkat.

A gyűjtemény dinamikusan fejlődik; fejlesztésnek fontos része a technikai háttér biztosítása. 

A hangtár a leletmentésre törekszik, nem lehet azonban feladata a Magyar Rádió mellett a párhuzamos gyűjtés. A hangtárban található életmű-interjúk és a színészekkel készült interjúk, valamint bizonyos problémák körüljárását célzó beszélgetések fontos forrásai a közelmúltat feldolgozó színháztörténeti kutatásnak. 

Az Audiovizuális Tár az intézet egyik leglátogatottabb gyűjteménye, hiszen az előadás-felvétel a színháztörténeti kutatásnak elsődleges forrása, s a színházi szakemberek – rendezők, színművészek, valamint a színházművészettel foglalkozó diákok, egyetemi hallgatók is érdeklődnek a nagy elődök munkái iránt. 

 

 
 

KUTATÓSZOLGÁLAT

Hétfő, szerda: 9.00 – 16.00, péntek: 9.00 – 14.00

Előzetes bejelentkezés szükséges a 061 375 1184/101-es telefonszámon.

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat ITT olvasható.

A használati szabályzat ITT olvasható.

A színházi felvételek katalógusa ITT érhető el.

A 2020 után gyűjteménybe került felvételek ADATBÁZISUNKBAN kereshetők.
 
 
MUNKATÁRS:

Kovács Emőke (segédmuzeológus): 061 375 1184/101, kovacs.emoke Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.