"Az emigráns - Minden másképp van" - filmvetítés Bács Ferenc emlékére

Az emigráns - Minden másképp van című film vetítése 
Rendezte: Dárday István, Szalai Györgyi 
 
Bács Ferenc (1936-2019) című emlékkiállításunk kísérőprogramjaként a művész egyik legismertebb filmes alakítását tekinthetik meg látogatóink.
"A 2007-ben készült játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.  A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén, magyarul ír nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet. Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt feleségét és fiát is elveszítette.
Márai, aki végig élte a XX. századot, ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják. A film méltó emléket állít egy huszadik századi magyar író egyetemes érvényű sorsának. A film Márai Sándor Napló 1984-89 című műve alapján készült." (Forrás: Nemzeti Filmintézet)
 
IDŐPONT: 2020. december 8. (kedd) 19.00 óra
 
FIGYELEM! A film kizárólag a fent jelzett időpontban tekinthető meg!
A film a Nemzeti Filmarchívum engedélyével kerül vetítésre.
 
Szalai Györgyi, a film társrendezője visszaemlékezése a forgatásra és Bács Ferencre 2020. december 8. 17.00 órától tekinthető meg: