A világ felett - A Remsey család négy generációja

Jelenetkép a Gólyakalifa c. darabból. 1. szín: Az ábrándozó kalifa (OSZMI Bábtár lt sz: 2016.1.1)

 
A világ felett - A Remsey család négy generációja címmel nyílik 2016. október 14-én öt helyszínes kiállítás Gödöllőn. A Gödöllői Városi Múzeum Játszani... című tárlatának rendezésében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára is részt vett. Történeti anyagunkból a Remsey Marionettszínház második korszakából (1947-1953) fennmaradt kabarék (helyzetgyakorlatok) és keleti témájú mesék bábjait mutatjuk be.

A családi vállalkozás, mely az országos bábmozgalom és az államosítás mellett ideológiamentes művészeti tevékenységet folytatott, megőrizve függetlenségét, működése során végig ragaszkodott a marionett-technika alkalmazásához. Ezzel a korszak propagandacélú elvárásainak megfelelő zsákbáb-technika alkalmazása helyett a művészi bábjáték hagyományait állították követendő példának.

A kiállításon felállított sűrített jelenetképben jól megfigyelhető a bábok karakterisztikussága, plasztikussága. A jelenetben a Gólyakalifa című német mese alapján készült háromfelvonásos bábjáték bábjai láthatóak. Többek között feltűnik Remsey András Mobarek, Remsey Iván Keleti Herceg, Kínai Mandarin és Fantom nevű bábjai és Remseyné Sipos Ilma Keleti Hercegnő és Kashnur bábjái.

Remsey Iván ekképp emlékezik meg az előadás egy jelenetéről: „A színtér sötét, felhangzik a gong. A függöny lassan felgördül. Kigyulladnak az éjszaka fényei. Minden kékben úszik, ̶  szinte fluoreszkál a bűvös keleti éjben. Csak elől, itt hozzánk közel világít vörösen egy kínai lámpás. Minden mozdulatlan csak a Hindu-dal hallhatatlan melódiája árad lágy leheletfinom ritmussal az oszlopcsarnokon keresztül. Sudár, hosszú alak támaszkodik merengve az egyik karcsú oszlophoz. Szeme a tenger távoli vizein pihen. ̶  A túlsó parton tevekaraván kanyarodik hangtalan. A színpad magányos alakja, a fiatal kalifa, a keleti Herceg.”

 

Látogatható: 2016. október 14-től 2017. február 26-ig.

Helyszín: Gödöllői Városi Múzeum 2100 Gödöllő, Szabadság tér 5.