A ROBERT WILSON SZÍNHÁZA NEMZETKÖZI KONFERENCIA KÍSÉRŐESEMÉNYEI

A 2017. szeptember 22-én megrendezésre kerülő Robert Wilson színháza és annak hatása a kortárs színházművészetre című nemzetközi konferencia kísérőprogramjai:
 
SZAKMAI BESZÉLGETÉS FRANK HENTSCHKERREL, a New York-i CUNY Graduate Center Martin E. Segal Theatre Center igazgatójával a kortárs amerikai színházról és drámáról, az amerikai-magyar színházi együttműködés lehetőségeiről:
 
 
Milyen kortárs darabok születnek New Yorkban és az Egyesült Államokban és ezek hogyan kerülnek színpadra? Van-e igény külföldi kortárs darabokra? 
Milyen jelentősebb színházi fesztiválok vannak a városban, mi a profiljuk, melyek érdeklődnek külföldi előadások iránt? 
Mi érdekli a New York-i közönséget az európai színházból? Milyen jellegű előadások és darabok tudják felkelteni a nézők illetve az egyes játszóhelyek figyelemét? Mi jut el New Yorkba Közép-Európából, Kelet-Európából és milyen visszhangja van? 
Milyen a színházi egyetemi képzés rendszere? Hogyan lehet rövidebb-hosszabb képzésekre, tapasztalatcserére, kutatási lehetőségre jelentkezni? Milyen speciális művészképzési módszerek, kurzusok vannak. 
 
A beszélgetés nyelve: angol és magyar
Időpont: 2017. szeptember 20. (szerda) 15.00 óra
Helyszín: Mozsár kávézó (1065 Budapest, Nagymező u. 21.)
 
 
ROBERT WILSON LEGÚJABB ÉVTIZEDE (műhelyvetítés) - Válogatás a rendező 2006 utáni munkáiból Clifford Allen gondozásában. 
 
A Watermill Center Robert Wilson Archives őrzi a neves amerikai művész, rendező munkásságának legtöbb dokumentumát, fényképeket, kéziratokat, hangzóanyagokat és természetesen előadás-felvételeket is. A rendező korábbi munkáinak felvételei a New York Public Library Theater on Film and Tape Archive gondozásában vannak, míg a 2006 után keletkezett legújabb felvételek a New Yorktól mintegy 150 kilométerre található Watermill Center archívumában. Ezekből a talán kevésbé ismert munkákból ajánl néhányat a magyar színházi szakma figyelmébe Clifford Allen, a Watermill Center hozzánk látogató munkatársa.   
 
Időpont: 2017. szeptember 21. (csütörtök) 11:00-15:00 óra
Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - vetítőterem (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)