Aase-, Domján Edit- és Ivánka Csaba-díjak átadása a Bajor Gizi Színészmúzeumban

 
Gobbi Hilda (Aase) és Jávor Pál (Peer). Henrik Ibsen: Peer Gynt. Nemzeti Színház, 1941
 
2017. december 18-án ünnepélyes keretek között a Bajor Gizi Színészmúzeumban került sor a 2017. évi Aase-díjak, a Domján Edit-díj és az Ivánka Csaba-díj átadására.
 
"A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is, akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani" – mondta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által rendezett díjátadón.
 
 
AASE-DÍJ

Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát szánta a díj alapítására. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt.

Udvaros Dorottya színművész, a díjat odaítélő kuratórium tagja beszédében kiemelte, hogy a kuratórium egyetértésben szavazott a művészekre.

2017-ben Aase-díjban részesültek:
 
Nagy Mari, a Nemzeti Színház művésze
Szabó Márta, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze
Gazsó György, a Radnóti Színház művésze
Serf Egyed, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze
 
 
DOMJÁN EDIT-DÍJ
 
A Domján Edit-díjat a Domján Edit Alapítvány kuratóriuma alapította azzal a céllal, hogy elismerje a vidéken játszó, fiatal, tehetséges színésznőket. A díj odaítéléséről a vidéki színházak javaslatai alapján dönt a kuratórium, melyet Domján Edit születésnapjához kapcsolódóan adnak át minden év decemberében. 
 
2017-ben Domján Edit-díjat kapott: Märcz Fruzsina, a kecskeméti Katona József Színház művésze. Az alapítvány nevében Takács Katalin színművész, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja adta át a kitüntetést. 
 
 
IVÁNKA CSABA-DÍJ

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagy tehetségű Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője volt. Emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására a művész édesanyja és testvérei 2000-ben alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

2017-ben Ivánka Csaba-díjban részesült: Nagy Zoltán, az Újszínház művésze.

 

Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Papp Zoltán, Kubik Anna színművészek és Bartos Zsóka művészeti referens, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Keszég László elnök és Vajda Márta ügyvezető titkár vett részt az ünnepségen.

 
 
KÉPEK  DÍJÁTADÓRÓL:
 

 

 

Fotók: Tóth Judit Vanda