A hetvenéves Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetről

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum a Krisztina körút 57. szám alatt
Ismeretlen fényképész felvétele 1969-ből
 
A magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 novemberében megalapították az Országos Színháztörténeti Múzeumot. Az intézmény igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum egyik célkitűzése az volt, hogy a kortárs színművészetet a magyar színjátszás múltjával megismertesse, s ezzel segítse az alkotók munkáját, valamint a színházért rajongó közönségnek a régmúlt idők színjátszását bemutassa. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek – Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla – személye, illetve az 1952. február 12-én megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést Gobbi Hilda, a Bajor Gizi Múzeum alapítója is segítette.
 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum első állandó kiállítása a Krisztina körúton
A magyar színészet hősi harca, 1954
Ismeretlen fényképész felvétele
 

Hont Ferenc és Székely György az Országos Színháztörténeti Múzeum
25 éves fennállásának évfordulóján rendezett ünnepségen, 1977
Ismeretlen fényképész felvétele

Az első állandó kiállítás – A magyar színészet hősi harca – 1954. december 28-án nyílt meg a Krisztina körúti épületben, és az első hivatásos magyar színtársulat megalakulásától kezdve a vándorszínészet korszakán keresztül a Nemzeti Színház történetét és kezdeti éveit mutatta be. 

Hont Ferenc törekvése volt a kezdetek óta, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeumot, az Állami Filmarchívumot és a Színház- és Filmművészeti Szövetség Tudományos Osztályát közös intézményben egyesítse. Fáradozásai nyomán 1957. január 1-jei hatállyal alakult meg a Színház- és Filmtudományi Intézet, melynek Hont lett az elnöke.
 
 
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum udvara az 1970-es években
Ismeretlen fényképész felvételei
 
A nemzetközi és a magyar sajtóban megjelent színházról szóló cikkeket archiváló dokumentációs gyűjtemény, a hazai és a külföldi szakkönyveket és folyóiratokat őrző szakkönyvtár, az intézmény kiadványait, könyvsorozatait – Színháztörténeti füzetek, Színháztörténeti könyvtár, Korszerű színház, Színházi tanulmányok – gondozó szerkesztőség, a nemzetközi színházi élet eseményeit figyelemmel kísérő és a világszínházi törekvéseket bemutató kiadványokat szemléző lektori csoport mellett a színháztörténeti múzeum az intézet egyik részlegeként működött.
 
Az intézményből 1959-ben kivált a Magyar Filmintézet; a Színháztudományi Intézet pedig 1969-től Magyar Színházi Intézet néven működött. Az intézet a magyar színháztudomány bázisintézménye lett, koordinálta a színháztudományi kutatásokat, tervszerűen gyűjtötte a színházi előadások tárgyi dokumentumait, és állandó élő kapcsolatot tartott fenn a nemzetközi és magyar színházi élettel.
 

Cenner Mihály és Gobbi Hilda a Bajor Gizi Színészmúzeumban 1974-ben
A háttérben Glatter Gyula Gombaszögi Fridát ábrázoló festménye
B. Müller Magda felvétele
 

Kéméndy Jenő, Janovics Jenő, Poór Lili és Márkus László emlékei
a Bajor Gizi Múzeum 1981-ben megrendezett
„Én a komédiát lejátsztam, / Mulattattam, de nem mulattam” című tárlatán
Makky György felvétele 
 
Az addig egységes muzeális kollekciót 1970-ben szakgyűjteményekre bontották, kialakult a Fotótár, a Képzőművészeti gyűjtemény, az Emléktár, a Kézirattár, a Szcenikai gyűjtemény, a Színlaptár, a Topográfiai gyűjtemény, valamint a Hangtár. A Bábtár 1973-ban vált önálló gyűjteményi egységgé. A videotechnika elterjedésével a színházi kutatás elsődleges forrásává az előadásokról készített videofelvételek léptek elő. A Videótár (ma már Audiovizuális archívum elnevezéssel) 1987-től gyűjti a felvételeket. A Magyar Táncművészek Szövetsége 1988-ban azzal a feltétellel adta át történeti dokumentumait, hogy a Magyar Színházi Intézetben egy új gyűjteményt, a Táncarchívumot hozzanak létre.
 
Gobbi Hilda egykori emlékszobájának részlete
a Bajor Gizi Színészmúzeumban
Katkó Tamás felvétele, 1990
 
„Mulandó létünk egy ideig élő emlék marad.”
Kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet hatvanéves születésnapján
Gál Miklós felvétele, 2012
 
Az intézmény 1991-től a múzeumi tevékenységet is hangsúlyozó Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet néven működik. Az alapító okirat szerint országos gyűjtőkörű szakmúzeum, állandó kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum.
 
Írta: Gajdó Tamás