Bács Ferenc (1936-2019) - kiállítás

 

Nyolcvankét éves korában, 2019. április 16-án, elhunyt népszerű színművészünk, Bács Ferenc. Halálának első évfordulóján kamarakiállítással idézzük meg a sokoldalú művész szabálytalan pályafutását.

Tizenhét, Marosvásárhelyen töltött esztendő után negyvenegy éves korában, érett színészként települt át Magyarországra, és az ország egyik kedvencévé vált. Egy-egy évadot töltött Miskolcon, illetve Győrben, 1979-től a Vígszínház, 1987-től a József Attila Színház tagja volt. Egy év kihagyás után 1991-ben ismét a József Attila Színház társulatához csatlakozott. 1992–1998 között a Nemzeti Színház művésze. 1998 szeptemberében szabadfoglalkozású lett, majd 2000–2003 között a Soproni Petőfi Színházban játszott.

Színpadon ő volt Ivanov Csehov darabjában, Illyés Gyula Fáklyalángjának Görgeyje, Kleist Homburg hercegének választófejedelme, a My Fair Lady Higgins professzora. Huszonhat nagyjátékfilmben és több tucat tévéjátékban szerepelt. Legjelentősebb filmes alakítása A vörös grófnő című alkotásban Károlyi Mihály gróf megformálása. 2006-ban Márai Sándort keltette életre Az emigráns – Minden másképp van című magyar-olasz koprodukcióban.

Összetéveszthetetlen orgánuma legendás szinkronszerepeiben is érvényesült. Az ő hangján szólal meg magyarul Brinkmann professzor A klinika című sorozatban, A gyűrűk ura Gandalfja és Tigris a Micimackó rajzfilmváltozatában.


 


Kurátor: Sipőcz Mariann
Látvány: Juhász Tibor
Grafikai tervezés: Kőfaragó Gyula

Együttműködő partner: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)

A kiállítás látogatható: szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között 2021. szeptember 5-ig.
 
Tárlatvezetést csak kis létszámú csoportok számára tartunk, előzetes bejelentkezés szükséges a 06-1-225-3161 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramokról honlapunkon és Facebook-oldalunkon adunk tájékoztatást, valamint érdeklődni lehet Szebényi Ágnesnél ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; Tel.: +36 1 375 11 84/105)