Nemes nyomokon. Színház a kolozsvári Farkas utcában - kiállítás

A Farkas utcai színház homlokzata, 1850 körül
 
Az első kőből épült magyar színház a kolozsvári Farkas utcában 1821. március 12-én nyitotta meg kapuit. A színházavatás kétszáz éves évfordulója alkalmából kamarakiállítással emlékezünk az erdélyi magyar színjátszás állandó otthonára, jeles eseményeire és kiváló színészi teljesítményeire.   
 
„Nemcsak azért első, mert történetileg a legrégibb, hanem azért, mert a magyar művelődésnek, a magyar nemzeti gondolatnak tett szolgálatai elsővé avatják.” – írta Janovics Jenő A Farkas utcai színház című kötetében. A kolozsvári színjátszás úttörői legfőbb célkitűzésüknek még az anyanyelv elterjesztését, az erkölcsök nemesítését és a hazafias érzület felkeltését tekintették. Később, a polgárosulás időszakában a művészi munka került a középpontba: az európai és magyar drámai hagyomány darabjai kiemelkedő színészek tolmácsolásában kerültek színpadra.   
 

E. Kovács Gyula Shakespeare: Lear király címszerepében
Kolozsvár, 1873. Veress Ferenc felvétele
 

A Farkas utca színház
Felvétel az 1870-es évekből

A Farkas utcai színház 1906-ig adott otthont az országos rangra emelkedett kolozsvári színjátszásnak. A XIX. század elején még korszerűnek számító színházépület – a későbbi átalakítások ellenére – a századforduló táján egyre kevésbé tudott megfelelni a művészi és nézői igényeknek, illetve tűzbiztonságát sem sikerült megnyugtatóan rendezni. Az emblematikussá vált épületet hiába keressük a mai Kolozsváron, 1934-35-ben lebontották, helyén modern stílusú diákházat emeltek.   
 
Tárlatunkban a Farkas utcai színház nyomába eredve a fennmaradt fotók, színlapok, tervrajzok, kéziratok, emléktárgyak és visszaemlékezések segítségével idézzük meg a színház múltját, nehéz és dicsőséges korszakait. 
 
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program, Megjöttek a színészek! címmel játékra hívja a felsőtagozatos és gimnáziumi osztályokat. Az alkotó képzeletnek is teret engedő szerepjátékban a részt vevők a vándorszínészek életébe nyerhetnek bepillantást.  
 
Kurátor: Huber Beáta 
Látvány és kivitelezés: Mihalkov György 
 
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.) 
A kiállítás látogatható: 2021. szeptember 24.- 2022. május között szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között
 
A PIM és tagintézményeinek kiállításai az ÉV VÉGÉIG INGYENESEN látogathatók az egészségügyben dolgozók és a kíséretükben érkező családtagjaik számára. Mi ezzel szeretnénk kifejezni megbecsülésünket és köszönetünket az áldozatos munkájukért. A jogosultság bármilyen arra alkalmas dokumentum felmutatásával, a múzeumi jegypénztárnál igazolható!