„Tudománnyal és fegyverrel” - Makkai Sándor pályaképe

Budapestről indult és Erdély különböző pontjain is bemutatkozott az a vándorkiállítás, amely Makkai Sándor erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be. A kiállítás most újra Budapesten lesz látható az Országos Színháztörténet Múzeum és Intézet körtermében.


Sógor Csaba, romániai Európa Parlamenti képviselő, aki kezdetektől támogatta a kiállítás anyagának elkészítését és a kiállítások megszervezését. A megnyitó alkalmával így nyilatkozott: Makkai Sándor egyszerre volt író, lelkész, teológus, püspök és hivatalából adódóan közéleti személy, politikus is. ,,Ma már olyan világban élünk, amelyben nekünk is több feladatnak kell egyszerre eleget tennünk, az erdélyi magyarok kisebbségi sorsa erre predestinálta elődeinket, akár Bethlen Gáborra, Kós Károlyra vagy a most ünnepelt Makkai Sándorra gondolunk. A magyar irodalom szegényebb lenne a Táltoskirály, a Sárga vihar, vagy az Ördögszekér művek nélkül, az egyházi életünkben ma is megszívlelendő tanítása, hogy teológia nincs pedagógia és lélektan nélkül. Politikai hitvallása pedig ma is figyelmeztetően aktuális: a megegyezés, a konszenzus keresése nélkül nincs eredmény a politikában sem.” – méltatta a képviselő a Makkai-örökség jelenkori aktualitását.

A kiállítás, amely hozzájárul ahhoz, hogy Makkai Sándor munkássága révén jobban megismerjük a nemzeti tragédiával és feszültségekkel teli XX. századi Erdélyt, a "Holttenger (d) / oknyomozás" c. dokumentumfilmmel együtt látható majd a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás Makkai Lilla, a Makkai Sándor- hagyaték gondozója és  Szebeni Zsuzsa kurátor (OSZMI) közreműködésével jött létre. (A kiállítás képi anyagát összeállította Szebeni-Szabó Róbert.)

A kiállítás 2015. május 7-tól, 2015. augusztus 30-ig látogatható az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szolgáltatási idejében: hétfő, szerda 9-16 óráig, pénteken 9-14 óra között.

Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Körterem (1013 Budapest Krisztina krt.57.)