„a" Darvas

EGY SZÍNÉSZSORS HÁROM STÁCIÓBAN

 
 

Fotó: Kerper Eszter

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet egy kiállítással kíván megemlékezni Darvas Iván születésének 90. évfordulójáról.
A XX. századi magyar színjátszás fejedelme ő, az egyik legnagyobb formátumú művész, kinek szerteágazó tehetségét színpadi és filmszínészként, rendezőként, képzőművészként egyaránt ismerhetjük. Személyében olyan művészt idézünk meg, akinek művészi és emberi helytállását, hitvallását időről időre meg kell mutatni. Élete során rendíthetetlenül és következetesen tette le voksát olyan értékek mellett, melyek az utókor számára is példamutatóak. Darvas Iván szerteágazó munkásságának bemutatásával párhuzamosan számtalan pályatárs fölidézését tervezzük, mint Várkonyi Zoltán, Tolnay Klári, Ruttkai Éva vagy Makk Károly. Olyan színházakat mutatunk be, mint a rövid életű, ám annál értékesebb Művész Színház vagy a Vígszínház. Olyan színházi korszakokra emlékezünk, mint a borzongató 1950-es évek vagy a Darvas Iván által „aranykorként” jellemzett 1960-as évek.
Ez az időszak izgalmas szelete a magyar színháztörténetnek. A tárlat az OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeum három kiállítóterében kap helyet. A tárlat ideje alatt számos kísérőprogramokat szervezünk majd.

 

A kiállítás helyszíne: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél u.16.), Tel. 06-1-225-3161 (csak nyitvatartási időben hívható), Központi telefonszám: 06-1-375-1184

 

A kiállítás látogatható: 2015. szeptember 12. - 2016. április 10-ig, szerdától vasárnapig, 14.00-18.00 óráig

 

 

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával jött létre.