Bábosok a világ körül

Széman Richárd fotóiból nyílt kiállítás a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából
Megnyitó: 2015. szeptember 28. 16:00
 
 
Fotó: Széman Richárd képe Vera Rycarováról
 
„...hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének..."
(Szémán Richárd)
 
A Bábosok a világ körül rendhagyó kiállításmegnyitója, mely a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként szorosan kapcsolódik az intézet rendezvényeinek bábos tematikájához és az ugyanezen címmel jelzett beszélgetéssorozathoz, különleges betekintést kíván nyújtani a bábművészet világába. A tárlat a bábjátékos fesztiválok előadóira, báb és alkotója viszonyára koncentrál. A fesztivál, mint találkozási pont, a különböző nyelvű és eltérő kulturális környezetből érkező bábosok és közönségük találkozási helyeként a művész állandó témáját jelenti. A szubjektív, szinte mesei hangulatú fotók mellett megjelennek a kiállításon mindeddig nyilvánosság elé nem került, dokumentatív jellegű portrék is.
 
Széman Richárd fotográfus 1958-ban született Budapesten. 1974 óta fényképez, kezdetben amatőrként, majd fotóriporterként (168 óra, Hócipő, Reform, Elite, Füstölgő, Premier) dolgozott. Éveken keresztül készített reklámfotókat hetilapoknak, majd a Starface Színész és Modellügynökség műtermét vezette. 2001 óta illusztrálja a XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Füzeteket. Jelenleg a Budapest XVI. kerületi Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény fotó- és iratarchívumát kezeli. 
Rendszeresen fényképezi az utcaszínházi produkciókat és az utcaszínházasok különös életét, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál hivatalos fotósa immár 22. éve. „2008-ban játékos kísérletezésbe fogtam, színházi és portréfotóimat digitálisan újrafogalmazom, időt, tereket mosok egybe, új, saját, mitologikus világot próbálok létrehozni.” - írja. 1989 óta vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon képeivel, itthon és külföldön egyaránt. Többek között a Magyar Fotográfiai Múzeumban, valamint a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Ház) is találhatók meg képei.
 
A kiállítás helyszíne: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013 Budapest Krisztina krt.57. )
A kiállítás látogatható: 2015. szeptember 28. és 2016. március 16. között az Intézet szolgáltatási idejében: hétfő, szerda 9-16 óráig, pénteken 9-14 óra között.
 
Tel: 06-1-375-1184