Illúzió és tükröződés

Gróf Bánffy Miklós pályaképe
 
 
 
 
 
Egy modern kori reneszánsz embernek, a sokáig méltatlanul elfeledett írónak, színházi rendezőnek, egyben Magyarország egykori külügyminiszterének állít emléket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2010 novemberében megnyitott vándorkiállítása. A tárlatot azóta, harmincegy helyszínen, megközelítőleg ötvenezer látogató tekintette meg.Az egyre bővülő anyag jelenleg a Magyarság Házában látható 2015. október 2 és november 2 között. A tárlat különleges aktualitása, hogy a Bethlen Gábor Alap, a Kolozsvári Magyar Opera, a Bánffy-, Barcsay-, Fornet-, Bartha-Stróbl, Dávid, Csiszár, Horváth-Tholdy –családok, a Magyarság Háza segítségével, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum közreműködésével felelevenítik az utolsó közös uralkodó, IV. Károly koronázási ünnepségét, melynek kormánybiztosa, tervezője gróf Bánffy Miklós volt.
 
 
A tárlat azt a tünékeny művészi világot hivatott visszaadni, amely Bánffy Miklós sajátja, de régen elpusztult. Azt a világot, melyet kulcsregényében, az Erdélyi Történetben, olyan kíméletlen pontossággal ábrázol. Bánffy Miklós sokoldalúságát nehéz láttatni, a kiállítás mégis arra vállalkozik, hogy bemutassa azt a páratlan alkotóerőt, amely a művész sajátja. Író, grafikus, politikus, karikatúrista, díszlet-jelmeztervező, színházi rendező, a koronázási ünnepségek megtervezője, és annyi minden más. Intendánsi tevékenysége az Orosz Balett 1912-es budapesti meghívásával kezdődött. Tervezőként pedig hozzájárult a modern magyar szcenika-művészet megújulásához. A tárlaton látható lesz a Varázsfuvola, Bartók: A kékszakállú herceg vára, a Nagyúr rekonstruált színpadi világa.
 
A mostani kiállítás célja - egy újabb tünékeny illúzió megteremtése -, hogy felidézze a bonchidai kastélykörnyezet egy szűk, de karakterisztikus szeletét. A tárlat meghatározó részét képezik a jelenleg New Yorkban élő képzőművész, Nicolette Jelen Bánffy modern, üvegbe és tükörbe komponált szilikátművei.  
 
Nicolette Jelen Bánffy Marokkóban született és nevelkedett, Franciaországban és New Yorkban tanult. A különféle technikákkal kísérletező művész pasztelleket, művészi könyveket, olajfestményeket, illetve sokszorosítható metszeteket készít. Munkáiban mediterrán tájak, újabban pedig Sag Harbor és New York látképei, valódi és képzelt tájelemek, trópusi látomások és erdőrészletek jelennek meg.
 
Egy ideje metszett üvegrétegekből álló dobozba zárt fafaragványokat készít. Nemrég bonyolult, metszett, könnyű dobozba zárt faragványokat készített. “Korábban a színek segítségével érzékeltettem a fényt. Mostanában fehér fénnyel dolgozom, ez minden színt egyesít” - vallja a művész. Az áttetsző üvegkarcolatok háromdimenziós látványt hoznak létre, ami szertefoszlik, amikor a doboz oldalán át felfedezzük az egymáshoz illesztett üveglapok vékony széleit.
 
A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna, látványtervezője Szebeni-Szabó Róbert.
 
 
 
A kiállítás megtekinthető: 2015. október 02 - november 02.
Helyszín: Magyarság Háza - Hermann Ottó terem (1014. Budapest, Szentháromság tér 6.)