„Ahonnan csak adni lehet…" Kós András emlékkiállítás

 

„Ahonnan csak adni lehet…" Kós András szobrászművész örök érvényű ajándékai címmel rendez emlékkiállítást Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Barabás Miklós Céh, a Carola Egyesület, valamint Kós András örökösei.

Kós András születésének 100. évfordulóját a Farkas utcai templomban, az általa az egyházközségnek adományozott és a templom sekrestyéjében helyet kapott állandó kiállítással kívántuk volna megünnepelni 2014 novemberében, azonban erre a templom felújítási munkálatai miatt nem kerülhetett sor. Ezt a hiányt volt hivatott pótolni némiképpen a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakája esemény keretében idén júliusban megrendezett Ritkán látott Kolozsvár című rendezvény, amely akár a Sosem látott Kolozsvár címet is viselhette volna, hiszen a kiállítás törzsanyagát Kós András korábban nyilvánosság előtt be nem mutatott alkotásai jelentették. A kiállítás rendhagyó élményt jelentett mind a szakma, mind az Erdélyből elszármazott, mind pedig a tősgyökeres fővárosi közönség számára, amelyre az élénk sajtóvisszhang, valamint a nagyszámú látogató jelenléte volt a bizonyíték.

Jelen tárlat anyagát is nagy részben ugyanaz az anyag, a családtagok számára faragott, többségében kisebb méretű ajándékszobrok és domborművek alkotják, amelyek a művészi életpálya szerves részét, annak egy különleges szeletét képezik. A művész néhány grafikája, vázlata és személyes tárgya is bemutatásra kerül.

Az összeállítás vezérfonalát Kós András Élet és rajz című könyve adja, amelyből idézünk: „Már tudom, hogy a megélt dolgok közül az ember – az élettel még csak alig ismerkedő is – a maga esze és ízlése, s nem utolsó sorban ösztöne biztatására válogat, és azokat a saját maga számára jelentő értékük szerint raktározza emlékezetében rövidebb vagy hosszabb időre. Van úgy, hogy egész életre.” Kós András bensőséges kapcsolata a fával a gyermekkor fizikailag bizonytalan, de spirituálisan meghatározó első lépéseivel alakult ki, majd felnőve öltött örökre testet alkotásaiban, egyszerre hordozva magában „a Faggyas virágos kaszálóinak színét-illatát… a kicsi erecskék selypítő csobogását… a szuroksötéteket váltó, szikrázóan csillagos éjszakákat… a súlyos felhőkkel terhelt nappalokat…”.

A közönség ismét találkozhat Németh Júlia műkritikus Kós Andrásról szóló monográfiájával, valamint a művész Élet és rajz című önéletrajzi könyvével. Vetített fotókkal, rajzokkal, rövidfilm-részletekkel is idézzük majd a művész életpályáját.

Az első ízben megrendezendő Téli Fesztivál méltó alkalom arra, hogy immár a kolozsvári közönség is megismerhesse ezt a rendhagyó válogatást az állandó kiállítás visszaállítása előtt. Ugyanakkor a válogatás remek ráhangolódás az adventi időszakban a közelgő ünnepre, ugyanakkor főhajtás az adományozó, ajándékozó művész előtt is.

 
Helyszín: Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Látogatható: 2015. december 12-től december 20-ig, naponta 14-18 óra között.
 
 
A kiállítás kurátora: Szebeni Zsuzsanna