Illúzió és tükröződés

Gróf Bánffy Miklós pályaképe
 
 
 
 
Egy modern kori reneszánsz embernek, a sokáig méltatlanul elfeledett írónak, színházi rendezőnek, egyben Magyarország egykori külügyminiszterének állít emléket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tárlata, melynek Kolozsvár, Bukarest, Hága, Kisinyov és Rabat, Bécs és Szeged valamint Budapest után most a nagyváradi Vármúzeum ad otthont. A kiállítás január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából nyílik meg. 
 

A tárlatot megnyitja: Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, parlament külügyi bizottságának elnöke, a Bánffy Emlékév kezdeményezője.

Kiállítás megnyitó időpontja: 2016. január 22. 13.00 

Helyszín: Nagyváradi vár

 

A tárlatot eddig 32 helyszínen, megközelítőleg 50.000 látogató tekintette meg. A Külügyminisztérium közreműködésével a világ számos pontján is bemutatásra került már a kiállítás. Különleges aktualitása, az utolsó közös uralkodó, IV. Károly koronázási ünnepségének centenáriuma, mely esemény kormánybiztosa, tervezője gróf Bánffy Miklós volt. 

 

A tárlat, azt a tünékeny művészi világot hivatott visszaadni, amely Bánffy Miklós sajátja, de régen elpusztult. Azt a világot, melyet kulcsregényében az Erdélyi Történet-ben,  olyan kíméletlen pontossággal,  ugyanakkor ma már romjaiban is szépséges illúzióként ábrázol. Bár Bánffy Miklós sokoldalúságát nehéz bemutatni, de a kiállítás megkísérli ennek ellenére megvillantani azt a páratlan alkotóerőt, amely a művész sajátja. Író, grafikus, politikus, karikatúrista, díszlet-jelmeztervező, színházi rendező,  a koronázási ünnepségek megtervezője, és annyi minden más…

A kiállítás különlegessége lesz az a pecsétnyomó, mely a Bánffy- család bárói ágának tulajdona és Bánffy Farkas nagylelkű felajánlása nyomán megtekinthető a kiállítás Nagyváradi állomásán. 

A kolozsvári Magyar Opera 2014-es Bánffy Év alkalmából, Bánffy Miklós színpadi díszletei alapján létrehozott Kékszakáll rekonstrukciója Európában rendhagyó kísérlet. Az előadás jelmezei a tárlaton megtekinthetőek.

A tárlat egy jelentős részének célja egy újabb tünékeny illúzió létrehozatala, mely néhány pillanatig felidézi a bonchidai kastélykörnyezet egy szűk, de karakterisztikus szeletét. A kiállítás meghatározó részét képezik Nicolette Jelen, Bánffy modern szilikátművei, aki világát üvegbe és tükörbe komponálja. A jelenleg New Yorkban élő képzőművész munkáiban a család képzőművészeti tehetsége és egyedi világlátása „tükröződik” .

 

Nicolette Jelen különféle technikákkal egyedi munkákat hoz létre, pasztelleket, művészi könyveket, olajfestményeket, illetve sokszorosítható metszeteket készít. Marokkóban született és nevelkedett, Franciaországba, New Yorkban tanult. Munkájában Mediterrán tájak, újabban pedig Sag Harbor és New York látképei köszönnek vissza ránk. Nicolette Jelen képein valódi és képzelt tájelemeket, trópusi látomások és erdőrészletek vegyülnek, melyek mindegyikén átüt a fény és a forma bűvölete.

Nemrég bonyolult, metszett üvegrétegekből álló, könnyű dobozba zárt faragványokat készített. “Korábban a színek segítségével érzékeltettem a fényt. Mostanában fehér fénnyel dolgozom, ez minden színt egyesít,” mondja a művész. Az áttetsző üvegkarcolatok háromdimenziós látványt hoznak létre, ami szertefoszlik, amikor a doboz oldalán át felfedezzük az egymáshoz illesztett üveglapok vékony széleit.

1981 óta Nicolette Jelen munkáit az Egyesült Államok területén több kiadó népszerűsítette, úgymint John Szoke, Hugh McKay, Vincent Fitzgerald, Ronbie Editions, Progressive Editions, Atlantic Art. Művei számos képtárban, több nemzetközi vagy magángyűjteményben fellelhetők.

Egyéni kiállítások: William Holman Gallery, New York, 2013. Winter Tree Gallery, Sag Harbor, NY, Sausalito Art Festival, Ca., St Louis Art Fair, Mo; csoportos kiállítások: The American Craft Museum, NY; The Boston Athenaeum, Boston; The Zimmerli Art Museum, NJ; The Society of American Graphics, NY; The Whitney Museum at Champion, CT.

Munkái a következő múzeumok gyűjteményeiben láthatók: The State Department, The Library of Congress, The Children’s Museum of Minneapolis, The Toledo Museum, Zimmerli Museum, Merrill Lynch, illetve további közösségi vagy egyéni gyűjtemények részeiként.

Díjazott kiállítások: első díj: Art League of Long Island Hecksher Museum, The Westport Art Festival, Sacramento Fine Art Show, South Miami Art Expo., The Guild “Art of Inspiration”; második díj: Sausalito Art Festival.

 
 

A kiállítás a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, az Országos Szinháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kolozsvári Magyar Opera,  a Bánffy-, Barcsay-, Fornet-, Bartha-Stróbl, Dávid, Csiszár, Horváth-Tholdy -családok, valamint számos magánszemély nagylelkű közreműködése által valósulhatott meg.

 

 
A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna, látványtervezője Szebeni-Szabó Róbert.
 
 
 
A kiállítás megtekinthető: 2016. január 22 - február 28.
Helyszín: Vármúzeum, Nagyvárad