„Ahonnan csak adni lehet…”

 

 
 
 
Ahonnan csak adni lehet…” Kós András szobrászművész örökérvényű ajándékai címmel nyílt emlékkiállítás 2016. február 12-én az Új Bástya Rendezvénycentrum Urbán György Kiállítótermében, Sárospatakon.

A megjelenteteket köszöntötteKós Katalin (a művész lánya)

A kiállítást megnyitotta: Szebeni Zsuzsa színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Németh Júlia így ír Kós Andrásról: „… a 20. századot felölelő s a 21. századba is átnyúló munkássága mérföldkő az erdélyi szobrászatban. A művésznek sikerült mindazt az értéket, a kincseknek azt a sajátos tárházát beépítenie életművébe, amit az előző korok megvalósítottak. Munkásságának erdélyi talajból táplálkozó, kiapadhatatlan gyökerei ezek, konkrét valójukban azonban már nem érhetők tetten: új minőséggé átlényegülve képezik a kósi életművet. Azt a merőben új világot, amelyet alkotója teremtett utánozhatatlanul sajátossá, egyedivé. S ezáltal korokon és stílusokon felülivé. Örök érvényűvé.”


Jelen tárlat anyagát a családtagok számára faragott, többségében kisebb méretű ajándék-szobrok és –domborművek alkotják, amelyek a művészi életpálya szerves részét, annak egy különleges szeletét képezik. A művész néhány grafikája, vázlata és személyes tárgya is bemutatásra kerül.

Az összeállítás vezérfonalát Kós András Élet és rajz c. könyve adja, amelyből idézünk: „Már tudom, hogy a megélt dolgok közül az ember – az élettel még csak alig ismerkedő is – a maga esze és ízlése, s nem utolsó sorban ösztöne biztatására válogat, és azokat a saját maga számára jelentő értékük szerint raktározza emlékezetében rövidebb vagy hosszabb időre. Van úgy, hogy egész életre.” Kós András bensőséges kapcsolata a fával a gyermekkor fizikailag bizonytalan, de spirituálisan meghatározó első lépéseivel alakult ki, majd felnőve öltött örökre testet alkotásaiban, egyszerre hordozva magában „a Faggyas virágos kaszálóinak színét-illatát… a kicsi erecskék selypítő csobogását… a szuroksötéteket váltó, szikrázóan csillagos éjszakákat… a súlyos felhőkkel terhelt nappalokat…”. Bár a műalkotásoknak soha nincs szükségük szavakra, ez alkalommal a szobrász szavai is kalauzolják az ajándékok erdejében a látogatót.

 

Megtekinthető: 2016. február 12. - április 10.

Helyszín: Új Bástya Rendezvénycentrum (Sárospatak, Szent Erzsébet út 3.)

 

Fotó: László Miklós

 
A kiállítás szervezői: A Művelődés Háza és Könyvtára, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Kós András örökösei, Sárospataki Képtár
 
 
 
INFORMÁCIÓ:

A Művelődés Háza és Könyvtára

+36 47 311 811

www.amuvelodeshaza.hu

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Sárospataki Képtár

tel: +36 20 477 0086

www.patakikeptar.hu

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.