Jön a bábos! a múzeumok őszi fesztiválján

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2016-ban is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programsorozat részeként 2016. szeptember 26-án 16.00 órakor nyílik meg bábtörténeti kiállításunk Jön a bábos! Rév István és a Nemzeti Bábszínjáték címmel.

 

Interaktív, szuper-gondolkodtató, játékos kiállításunk a bábtörténet egy elfeledett időszakával foglalkozik: a Rév István-alapította Nemzeti Bábszínjáték történetét dolgozza fel. 

Rév István Árpád Magyarország első állandó, kőépületben működő bábszínházának, a Nemzeti Bábszínjátéknak volt megalapítója és igazgatója. A Nemzeti Bábszínjáték repertoár-színházként főként felnőtteknek szóló műsortervre épített, ám magánvállalkozásként magába sűrítette a korszak ízlését, a negyvenes évek esztétikai jellegzetességeit, egyaránt előadtak klasszikusokat, bohózatokat, báboperákat és mesejátékokat.

 

    

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körtermében szeptember 26-tól november 27-ig lesz látható kiállításunk, melyben a bábszínházi alkotófolyamatot követjük végig a bábszínház esztétikájának megfogalmazásától a bábkészítésen át a ruhák megvarrásáig és a reklámtevékenységig.

Mitől lehetett közkedvelt egy színház a második világháború alatt? Hogy is működik a Rév István által szabadalmaztatott mechanizált botbáb? Tényleg Párizsból rendelték az igazi hajból készült parókákat? Hogy jelenítették meg 1941-ben Arany Jánost és Toldi Miklóst? Mindezekre választ kaphatunk szeptember 26-án nyíló kiállításunkon.

 

A kiállítás kurátorai: Hutvágner Éva és Lovas Lilla

 

Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013. Budapest, Krisztina krt. 57.)

Látogatható: 2016. szeptember 26 - december 1. (hétfő, szerda: 9.00-16.00 és péntek: 9.00-14.00)