Emlékszilánkok

Dokumentumok a Tanztheater Wuppertal - Pina Bausch történetéből

Fotó: Papp Dezső
 

Pina Bausch és társulata, a Tanztheater Wuppertal a a világ kortárs táncművészetének egyik legjelentősebb tényezőjévé vált, már az 1980-as évekre. A német táncos-koreográfus művészete olyan világnagyságokra gyakorolt hatást, mint Federico Fellini, Pedro Almodóvar, vagy Esterházy Péter. Bausch 2009-ben bekövetkezett váratlan és tragikusan korai halála egy páratlan alkotói pályaívet tört derékba. Életében társulata két  ízben (1995, 2000) volt Magyarország vendége; második alkalommal hosszabb időt töltöttek és alkottak magyar nyelvterületen, s nem sokkal később egy, hazánk ihlette művet (Wiesenland) mutattak be Budapesten. Bausch számtalan szállal kötődött Magyarországhoz. Ezért kivételes jelentőségű a tény, hogy egy évvel ezelőtt, Robert Sturm rendező, Bausch egykori közeli munkatársa jóvoltából gazdag, a wuppertaliak és vezetőjük munkásságát reprezentáló gyűjtemény került az OSZMI Táncarchívumába, a társulat ajándékaként. Kamarakiállításunkra elsősorban ebből az anyagból válogattunk: a plakátokat, könyveket a Bausch előtt nem sokkal eltávozott kiváló fotóművész, Papp Dezső felvételeivel együtt, számos fontos relikviával kiegészítve mutatjuk be. 

Halász Tamás

 

Megnyitó: 2016. december 12. 18.00 óra

A kiállítást megnyitja: Rényi András esztéta

 
 

A szövegeket és a kiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának gyűjteményéből válogatta: Halász Tamás és Varga Andrea

 

A kiállítás megtekinthető: 2016. december 12 - 2017. március 3. (Hétfőn és szerdán 9.00 - 16.00 , pénteken 9.00 - 14.00 óra között.)

Kiállítás helyszíne: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013 Budapest, Krisztina krt.57. )