Tájékoztató a "Köszönjük Magyarország!" program második szakaszának elindulásáról

A „Köszönjük, Magyarország!” program 2021. évi folytatására vonatkozó felhívásról az alábbi weboldalon tud tájékozódni, valamint jelentkezését leadni: www.koszonjukmagyarorszag.hu
 
A 2021. évi jelentkezéssel és részvétellel kapcsolatos új információkat a "Köszönjük, Magyarország" program a fenti weboldalán április 15-én tette közzé.
 
Felhívjuk az előadóművészek figyelmét, hogy a „Köszönjük, Magyarország!” program jelenleg egyéni előadók jelentkezését várja, egyszemélyes produkciókkal. Hamarosan elérhető lesz a csoportos jelentkezések (2-5 fő) beadása is. Amennyiben Ön csoporttal szeretne jelentkezni, erre is pár napon belül lehetősége lesz. 
 
A program 2021-es folytatására hamarosan befogadóhelyként is tud jelentkezni, szintén a program új weboldalán, a www.koszonjukmagyarorszag.hu oldalon keresztül. Ennek részletei is hamarosan elérhetőek lesznek az új honlapon.
 
A „Köszönjük, Magyarország!” program indításához kapcsolódó weboldal https://oszmi.hu/index.php/km továbbra is aktív. Felhívjuk figyelmüket, hogy az OSZMI oldalán kizárólag a program 2020-as indulásához köthető részvételi információk találhatóak meg és ezen oldalon történő regisztráció kizárólag az első körös résztvevőkre vonatkozik.
 

Verspályázat kortárs költők részére

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 30 év alatti kortárs költők számára kiírt verspályázat felhívása és jelentkezési lapja a https://koszonjukmagyarorszag.hu/irodalom/ linkről elérhető!
 
 

Eredményeink:


- 2800 támogatott előadó-művész 10 művészeti kategóriában
- 1000 változatos helyszínen a könyvtáraktól az idősotthonokig
- 2500 ingyenesen látogatható program szerte Magyarországon, a nagyvárosoktól a kistérségekig
- Közel 125 000 nézővel minden korosztályból



„Köszönjük, Magyarország!” - Az EMMI felhívása
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is segíti a "KÖSZÖNJÜK, MAGYARORSZÁG!" program megvalósítását és a kezdeményezések sikerét 
 
Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a 40/2020 (III.11.) Korm. rendelettel Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet kihirdetése óta dolgozik a károk felmérésén és enyhítésének megoldásán: ennek keretében kialakította az előadó-művészeti szféra támogatásának rendszerét, és 1 milliárd forintot csoportosított át a független művészek megsegítésére.
 

A pandémiás időszakban az alkotók elveszítették a közönségükkel való találkozások lehetőségét, a felkérések és megbízások elapadtak, és ez nemcsak a kulturális életben jelent hiányt, de anyagi veszteségként éri az alkotókat is.  
 
A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget kíván teremteni az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására – ezt segíti elő a pályázatok előfinanszírozási rendszere –, valamint arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel, így a kultúra e területein is újrainduljon szerte Magyarországon.
 
Ám ehhez szükség van azokra a helyszínekre is, ahol a támogatott programokat bemutathatják a művészek. A kialakult helyzetben fontos szempont, hogy Magyarország minden szegmensébe eljuthassanak a program keretében támogatott programok és elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, befogadó helyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg. A cél az, hogy ezeket az eseményeket díjtalanul lehessen látogatni.
 
A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet abban kíván segítséget nyújtani, hogy a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében egyrészt a támogatott művészek, alkotók, másrészt a kulturális programokat befogadni kívánó helyszínek, szervezetek, egyesületek, önkormányzatok egymásra találhassanak.